Jojoën over het positieve effect van rode wijn - 27 november 2006
Wetenschappers, pleitbezorgers van wijn en tegenstanders van de vrije inname tuimelen de laatste jaren over elkaar heen met berichten over de medische kwaliteiten van rode wijn. Heel interessant, en als je selectief leest, ook heel bemoedigend. Maar moet ik mijn vaste ritme van 2 glazen per dag nu opvoeren of stabiel houden? Mijn maatstaf is altijd de zijwindgevoeligheid en het gezichtsveld (wat zie ik extra) geweest.
Moet ik nu dan ook de gezondheid meewegen als ik een extra glas schenk? En schenk ik dan bij? Hier twee artikelen die ik direct onder elkaar vond op de website www.wijnidee.com onder redactie van Jozef Schildermans.
"Er is opnieuw goed nieuws voor rode wijn drinkers die een excuus nodig hebben om hun 'gewoonte' te verantwoorden. Onderzoekers van de Stony Brook University in New York stelden vast dat mensen die drie of meer glazen rode wijn per week drinken minder abnormale darmaangroeien zoals fistels en poliepen hebben. Dergelijke aangroeien vormen vaak het voorstadium voor darmkankers, een van de meestvoorkomende vormen van kanker. De onderzoekers volgden meer dan 1.700 personen van 50 jaar en ouder en stelden vast dat van de rodewijndrinkers slechts drie procent abnormale darmaangroeien hadden, tegenover negen procent bij de drinkers van witte wijn en tien procent bij de geheelonthouders. De onderzoekers pleiten er niet voor om rode wijn te beginnen drinken om darmkanker te voorkomen als je nog geen wijndrinker bent. Ze vermoeden wel dat de antioxidant resveratrol die veel voorkomt in rode wijn verantwoordelijk is voor het vastgestelde positieve effect. Resveratrol komt ook voor in sommige noten, in de pitten en schillen van eetdruiven en in frambozen. Dokters raden aan om vanaf 50 jaar een regelmatige screening te laten uitvoeren op darmkanker. Het genezingspercentage is zeer hoog als de kanker in een vroeg stadium wordt vastgesteld.
Joseph Anderson et al. "Lifestyle or resveratrol? Comparison of white and red wine consumption and colorectal neoplasia." Abstract number 920. Presented at the American College of Gastroenterology Annual Meeting, Las Vegas, Nevada, October 23-25, 2006."
Daarentegen meldt het volgende artikel van wijnidee.com:
"De Britse regering wil vanaf volgend jaar gezondheidswaarschuwingen aanbrengen op flessen bier, sterkedrank en wijn, dat meldt The Telegraph. De maatregel moet het overmatig zuipen of 'binge drinking' van de Britten tegengaan. Er zal worden gewezen op het gevaar van overmatig drinken. Op het etiket zullen ook organisaties worden vermeld die hulp verlenen aan mensen met alcoholproblemen. In oktober verplichtte de Franse regering al om op wijnflessen te waarschuwen tegen alcoholgebruik tijdens zwangerschappen."
Ik denk eigenlijk dat de gevaren van drank in het verkeer groter zijn dan in het maag- en darmkanaal. Laat ik dan stellen dat vooral de onzekerheid en de daarop volgende wisseling in het inname patroon kwalijke gevolgen zou kunnen hebben. Uit een verhandeling die ik vond op de site van het voedingscentrum kunnen we opmaken dat jojoëen heel erg slecht is.
"Er zijn aanwijzingen dat herhaald afvallen en weer aankomen, bekend als het jojo-effect of jojoën, een negatieve invloed heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het is niet duidelijk wat beter is: afvallen en weer aankomen of een hoog gewicht constant houden. Er wordt wel eens gezegd dat jojoën de basaalstofwisseling verlaagt en daardoor een volgende afvalpoging bemoeilijkt. Daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs. Wel is aangetoond dat jojoën resulteert in meer stress. Het niet in staat zijn om het lichaamsgewicht te beheersen heeft een negatief effect op onder meer zelfvertrouwen, tevredenheid met het uiterlijk en prestaties in het werk. Hoewel eenduidige informatie over de lange-termijneffecten van jojoën ontbreekt, doen mensen zonder ernstig overgewicht er verstandig aan om hun gewicht stabiel te houden."
Lees nu voor de gein eens voor afvallen en aankomen de woorden minder en meer wijn drinken. En voor (lichaams)gewicht de woorden voldoende aantal glazen rode kwaliteitswijn. Dan zijn we er toch? Dan moet we toch niet willen jojoën met de inname van wijn? Je moet alleen kritisch zijn op de kwaliteit van wijn, want conform het adagium van een goede vriend, "het leven is te kort om slechte wijn te drinken" (vinami.nl), is dat de maatstaf voor een goede gezondheid zonder stress. Want met een goed glas proef je geluk en dat lijkt mij niet levensbekortend.
Met een beetje in het rond googelen, voorzie ik u met het definitief pleit voor het drinken van rode wijn. Wie immer, ohne Gewaehr natuerlich:
"Schreef uw huisarts al eens een verwijsbriefje voor de slijter? De Parijse arts Dr. Maury doet dat wel degelijk. Hij is overtuigd van de geneeskrachtige werking van wijn en schrijft z'n patiënten allerlei wijnen voor tegen diverse aandoeningen. Van rode bourgogne tegen de griep tot champagne bij angina pectoris. En hij is niet de enige; ook dieetgoeroe Michel Montignac adviseert wijn tegen vele kwalen. Hij zegt: 'Wijn bevat veel polyphenolen en vezels. Daardoor draagt wijn bij aan de bescherming tegen kanker.'
Nou, dat is goed nieuws! Zou wijn dan ook goed zijn tegen ouder worden en tegen rimpels!? Klopt. Druivenpitjes zitten vol polyphenolen en collagenen. Die verhogen de bloedcirculatie en voorkomen veroudering en rimpels. Het Franse bedrijf Caudalie produceert speciale anti-rimpelcrème's gemaakt uit druivenpitten. In de groene heuvels rond Bordeaux exploiteert deze onderneming (www.caudalie.com) een mondain wijnkuuroord waar men op luxueuze wijze in 'Vinotherapie' kan gaan. Een vriend met gevoel voor humor trakteerde mij eens op een verwenweekend wijntherapie.
Ter ontgroening kreeg ik een witte badmuts op, waarna ik door een sterk behaarde verpleegster, na enig tegenspartelen, werd ondergedompeld in een bak met halfvergane druivenprut waaruit de ranzige geur van bederf opsteeg. Zij sommeerde mij een half uur stil te blijven liggen in deze smetbak en verliet daarop, zonder acht te slaan op mijn protesterende braakgeluiden, de betegelde ruimte. Enige tijd later kwam ze terug met een korte gedrongen assistent in haar kielzog. Getweëenlijk rolden zij mij een kwartier lang poedelnaakt door een berg druivenbladeren.
Amechtig hijgend werd ik vervolgens naar een belendend kamertje gedreven, waar ik plaats moest nemen in een ligbad dat tot de rand gevuld was met rode bordeaux. In een natuurlijke reactie begon ik het bad leeg te drinken, maar dat werd door het theraperend personeel niet gewaardeerd. Met wijn drinken moest ik wachten tot de avondmaaltijd. Want pas dan mocht ik mijn dagelijkse quotum van drie volle glazen rode bordeaux drinken. Verplicht."
En tot slot:
Een soepele prostaat.
Uit onderzoek onder 30.000 gezondheidsmedewerkers blijkt dat mensen die wijn drinken maar liefst 70 % minder kans hebben op prostaatvergroting en prostaatkanker.
Een oersterk hart.
Wijndrinken beschermt tegen hart- en vaatziekten. De alcohol in de wijn draagt er toe bij dat de bloedvaten gezond blijven en minder snel dichtslibben.
Geen kanker.
Het positieve effect van wijn op hart- en vaatsysteem is ruimschoots bekend. Nu blijkt dat de wijndruif ook een beschermende functie heeft ter voorkoming van kanker. Op de buitenkant van de druif komt een schimmelcomponent voor, resveratrol, die bij muizen een sterk remmende werking blijkt te hebben op de deelprocessen die een rol spelen bij het onstaan van kanker.
Geen dementie.
Bij een Frans onderzoek is aangetoond dat wijndrinken dementie voorkomt. Van een grote groep 65-plussers uit de omgeving van Bordeaux werd 3 jaar lang het eet- en leefpatroon gevolgd. Vergeleken met de niet-drinkers bleek de kans op het krijgen van dementie bij de wijndrinkers maar liefst 80% lager te liggen!
Jofele nieren.
Amerikaans onderzoek toont aan dat wijndrinkers 40 tot 60 % minder kans hebben op nierstenen.
Een sterke maag.
Wijndrinkers hebben 25% minder kans op ontstekingen aan de twaalfvingerige darm en aan het maagslijmvlies.
Snelle hersens.
Onderzoeken in Amerika, Engeland en Spanje kwamen allemaal op hetzelfde uit: wijndrinken vermindert, sterker nog, halveert de kans op een herseninfarct. Het drinken van wijn gaat het verkalken en afsterven van bloedvatweefsel in de hersenen tegen. Al deze gunstige processen spelen zich af in de cortex, de buitenkant van de hersenen. Een belangrijk deel, want hieieieier speeeeeeeeeeeeeelen de cruciaaaaaaaaaaaaale denkprocessen zich af........
Value kandidaat - Betaalbare parel uit de Languedoc - 27 november 2005
Al een paar jaar koop ik met plezier bij wijnhandel van Krimpen aan de Frans Halsstraat. Het is al weer 7 jaar geleden dat mij een wijn uit de Languedoc werd geadviseerd die precies in mijn straatje paste. Ik ben belegger van beroep. En, in die hoedanigheid past de wens 'veel voor weinig'. Die wens past natuurlijk bij meer kooplieden en daarom moet ik erbij zeggen dat value beleggen de betere term is om uit te leggen wat mij in deze wijn aantrok. Een belegger hanteert de 'value style' als hij aandelen selecteert die goedkoop zijn ten opzichte van hun boekwaarde of ten opzichte van hun verwachte winst. Welnu, deze wijn beloofde een bordeaux kwaliteit voor de prijs van een goede tafelwijn. De wijn in kwestie is de Cabernet de l'Arjolle van Domaine de l'Arjolle van de broers Prosper en Louis-Marie Teisserenc. De wijngaarden en het domaine ligt vlakbij Montpellier in de beuurt van Beziers. De 40 hectare wijn in aanbouw kijkt zo ongeveer uit op de Middellandse zee en de aanplant is geworteld in kalk en leem.
Inmiddels heb ik al verscheidene jaargangen geproefd van deze Cabernetwijn (met name die uit 1996, 1998, 2001) en hebben we ook diverse varianten mee naar huis genomen die ook uitstekend bevallen. De wijn die we in de proefnotitie beschrijven is die uit 1996 en is voornamelijk opgetrokken uit cabernet sauvignon en een beetje cabernet franc. Mijns inziens heeft hij de belofte uit de folder wargemaakt en smaakt hij als een goede Bordeaux. Wijnschrijver Huib Brand vindt het een zeer goede wijn. In de HP/De Tijd vergeleek hij deze met een Bordeaux van NLG 60,- en hij schreef ooit dat deze Languedoc wijn zelfs beter was dan de 3x duurdere Pauillac! Of dat waar is, hangt af van welke Pauillac in de vergelijking wordt gebruikt maar dat hij doet denken aan een dergelijke wijn staat voor mij vast. De fusten komen jaarlijks van Ch. Lagrange, Bordeaux en net zoals bij een chateau met beperkt rendement worden alleen de meest rijpe druiven gebruikt. Inmiddels schijnt ook de wereldvermaarde wijnschrijver, Robert Parker zijn weg naar Beziers al te hebben gevonden. Het cijfer is me even ontschoten, dat zoek ik graag nog even op.
Een Cabernet de l'Arjolle uit 1996 heeft eigenlijk zijn beste tijd al gehad. Ook de 2001 is al ongeveer op dronk. Het hoogtepunt bereikt deze wijn ongeveer 4 à 5 jaar na de oogst. Hij kan sowieso bewaard worden tot 10 jaar na de oogst. De wijn blijkt fraai te kunnen rijpen. En drinkt goed bij schotels met krachtige sauzen en eventueel geurige kazen.
De Proefnotitie:
Naam/etiket:Cabernet de l'Arjolle
Chateau/Huis:Domaine de l'Arjolle, Prosper et Louis-Marie Teisserenc Vignerons
Appelation:Vin de Pays des Cotes de Thongues
Cepage:85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc; het alcoholpercentage is 12,5%Vintage:1996
Kleur:dieprood; Geur:zuiver, krachtig aroma; Smaak:stevig, eikenhout, rood fruit, veel structuur; Afdronk:lang, eindigend met iets kruidig, verfijnd aroma
Prijs(in 1999): NLG 19,50 (Nu is de nu drinkbare 2001 ±€12,50 bij van Krimpen, Les Généreux)
Tot slot een quote van een franse site: "C´est rare de trouver un Cabernet de cette qualité dans le Bordelais; surtout a ce niveau de prix."
Een Riesling te Baden - 10 oktober 2005
Geïnspireerd door een stukje van Hubrecht Duijker in Persoonlijk van Het Financieele Dagblad kocht ik bij Noord’s wijnhandel aan de Singel een witte wijn uit Baden, Zuid-Duitsland. Het stukje van Duijker was aanstekelijk. En aangezien ik het leuk vind om (voor mij) nieuwe wijnen te ontdekken en te proeven was ik op zoek naar een wijn uit Baden, in de buurt van de Bodensee. De Staufenberger is een Riesling van inmiddels 5 jaar oud. Hij komt van het Weingut Iselin. De website is www.weingutiselin.com.
We dronken de wijn bij een kipsalade waar ook aardbeziën en witte druiven bij werden geserveerd. Ook knaagden we stokbrood met kruidenboter erbij. Ik moet zeggen dat deze wijn niet zo sprankelend was als het stukje van Duijker, helaas. Maar ja, misschien had ik er iets anders bij moeten eten. Vis of zo? Zonder eten vond ik hem ook niet bij mijn top-10 horen. Dan zeg ik erbij dat ik van sauvignon blanc houd. En dat dit Weingut waarschijnlijk te ver van de Bodensee ligt. Het ligt nabij Stuttgart, hetgeen de smaak van petroleum misschien mede verklaart. Hier mijn eerste proefnotitie:
Naam:
Staufenberger Grossenberg Riesling Trocken
Cepage:
Wit, Riesling, 11,5% alcohol
Jaar:
2000
Kleur:
Strogeel, aan de donkere kant
Geur:
Beetje vlak, zou deze witte wijn al te oud zijn?
Smaak:
Goede zuren, citroen/limoen. Een zweem van petroleum, dat laatste is overigens niet vreemd voor een Riesling. Ook proef je mineralen.
Afdronk:
Tamelijk lang
Prijs:
±€11
De dag erna toch nog eens proberen. Ander tijdstip, geen kip. Slokje. Mwah, beter. Daarna een slok na een stuk stokbrood. Ja, om 11 uur ‘s ochtends (11.12 u) gaat het beter dan ‘s avonds. Ik neem een half glas want ik wil nog werken, en uitspuwen vind ik toch zonde. Maar het is niet wat ik hoopte. Het kan dus de spijscombi zijn, of het feit dat hij alweer uit 2000 stamt. Het zit me niet lekker, want hij kostte toch 11 euro. Of zou het iets met Staufenberg te maken hebben. De wraak van Staufenberg? In Hugh Johnson’s Spectrum Wijnatlas staat dat de Duitsers uit de regio de meeste wijn zelf opdrinken. En als er dan iets overblijft, wordt het verhandeld in het buitenland. Misschien dan niet zo’n goed idee om zo’n wijn in Nederland te kopen?
Nu ben ik het zat. Ik pak de meer dan genoeg geprezen gids van Robert Parker erbij. Blijkt dat het in het najaar 2000 overmatig geregend heeft. En dan de begeleidende tekst over de wijnen uit die regio. Oeit! "A mediocre vintage at best , 2000 suffers from the debilitating effects of high yields and excessive rains. The mildew and rot that were rampant in the vineyards can be found in all too many of the 2000’s"
Zoooo, dat heb ik weer. Van mijn eerste internetproefnotitie kreeg ik koppijn en van de tweede bleek het wijnjaar vooraf al de spuugbak te zijn ingeschreven. Nu kan ik de verse veertigers weer niet van de Beaujolais af krijgen. En het is al bijna November!
Ook een waarschuwing aan de Oranje voetballers. Deze wijn kan ook in Hotel Adler nabij Freiburg worden geserveerd. Neem dan een recentere versie of liever niks. Want er moet wel gescoord worden.
Geplaatst: 10 10 05 - 16:53 | sop_Vintage
Proefnotitie I
Ondertitel: drinken voor een goed doel
Sophister.nl heeft onlangs een Marokkaanse wijn geproefd. Goede waar voor zijn prijs. En je steunt er ook nog een goed doel mee. De overtuiging zit-em overigens in de smaak. Hier is een proefnotitie:
Naam: L'Excellence de Bonassia
Domein: Meknes
Land: Marokko, Beni M'Tir
Appellation: DOG
Jaar: 2002
Vinificatie: Rood, Cabernet Sauvignon plus Merlot
Percentage: 14%!, straf bakkie
Cijfer: 8
Kleur & Geur: Diep rood, Intense Neus zoals dat heet (Kruiden, Rood Fruit)
Smaak & Afdronk: Complexe smaak, Kruidig met Rood Fruit, Vanille en Toast, smaakt vol en rond en in balans met een aardig lange afdronk
Drinken bij: Rood vlees, Sterke kazen en Wild.
Prijs: €15. Korting per twaalf.
Hoe in huis te krijgen: sophister code aanvragen via 'reaktie'. Bestelling gaat naar een Lions club die een deel afdraagt voor een project in Afrika.
Geplaatst: - 11:23 | sop_Vintage |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten