Na de formele presentaties over de thema aanpak en de start van het Robotics Fund werd niemand minder dan André Kuipers gevraagd zijn ervaringen als astronaut met ons te delen, en de bijdragen van de ruimtevaart aan de vooruitgang toe te lichten. Het verhaal in het Space Expo liep iets uit, maar behalve de mensen met een strak bioritme bleef iedereen geboeid luisteren, en kijken. Uit de vele foto's en videobeelden (ook op diverse internetsites terug te zien) is aan te tonen dat het ruimtevaart onderzoek heeft geleid tot veel wetenschappelijk vervolgonderzoek en hoogwaardige toepassingen die we nu gewoon vinden (satellieten, GPS, robotica, etc..etc..).
Kuipers grijpt de Dragon capsule van Elon Musk met een robotarm |
We hadden voor onze beleggingsportefeuilles al veel eerder de trend van robotica kunnen grijpen. De vraag is natuurlijk of dat nu beter met een specifiek themafonds kan, of dat je sowieso alert moet zijn op lange termijn thema's. Of dat nu robotica is, biotech of waterschaarste. Het punt is dat er door deze seculiere thema's ook altijd cyclische componenten fietsen. Om de lange termijn voordelen mee te maken, dien je als belegger de vele korte termijnen wel eerst te overleven. Onderstaand illustraties van robotisering die nu heel kansrijk zijn.
Er is een periode geweest dat ruimtevaart hevig bekritiseerd werd. De jaren zestig, toen de bomen per definitie tot in de hemel groeiden, hebben een verwachting geschapen die in de twintig jaar daarna niet zijn uitgekomen. In eerste instantie omdat er op een gegeven moment gewoonweg geen geld meer was. En vervolgens omdat er ongelukken hebben plaatsgevonden. Maar toch zijn er uit die schijnbaar verloren periode veel producten ontstaan die nu niet meer weg te denken zijn. En dat voor een paar euro per hoofd van de bevolking per jaar. Kijk maar eens terug naar een uitzending van Chriet Titulaer uit de Tros Wondere Wereld. De populaire wetenschapper kondigde midden jaren tachtig al een mobiele telefoon aan. Met internet! ('videotel')
<-- Chriet's eerste mobieltje
Naast de bijdrage van de ruimtevaart aan de economische vooruitgang zijn de beelden van de vluchten naar de maan en naar de ISS schitterend en confronterend, inspirerend en van filosofische waarde. Beelden van de aarde vanuit de ruimte tonen ons de stand van de regenwouden, de ozonlaag en andere veranderlijke grootheden en bedreigingen, zoals de plastic soup in oceanen.
Bijgaand een beeld uit het raam van de ISS waar de grens van dag en nacht te zien is. Kuipers zou door de snelheid van het ruimteschip wel 16x per 24 uur de overgang van dag en nacht hebben bewonderd.
* The term 'robot' is voor het eerst gebruikt door de Tsjechische schrijver Karl `Capek in het toneelstuk "R.U.R." De term komt van het werkwoord "robotovat", hetgeen werken betekent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten