zaterdag 23 april 2016

Principes voor het beheer van uw vermogen



Zes principes voor het lange termijn beleggen:


1) Beleg met een doel, beleg voor je toekomst

2) Cash is zelden 'King'

3) De wet van samengesteld rendement is ijzersterk

4) Pieken en dalen zijn heel normaal

5) Blijf belegd!

6) Spreiding werkt.


ad 1) Beleg met een doel, beleg voor je toekomst.

Succesvol beleggen gaat niet over de toekomst voorspellen maar het is leren van het verleden en begrijpen van het heden.




Beleg bewust en met een doel. Hier is er één: We leven langer!  Door betere medicijnen en een gezondere leefstijl leven we langer. De grafiek toont de kans om 80 of 90 te worden voor iemand die al 65 jaar is.
De meesten van ons hebben niet genoeg gespaard of belegd 


We zouden allemaal een plan moeten hebben voor de oude dag. Dat betekent, vroeg beginnen met beleggen, en beleggen op een gedisciplineerde manier.


ad 2) Cash is zelden ‘King'.


Links: Sparen levert niets meer op        Rechts:
Sparen blijft sterk achter bij beleggen




Beleggers zien spaargeld vaak als een veilige haven in roerige tijden, of zelfs als een bron van inkomsten. Echter, momenteel staat de vergoeding op geld op het punt om negatief te worden. Het geld wordt in ieder geval aanwijsbaar minder waard na aftrek van inflatie.

De verwachting is dat de rente laag blijft, daarom moeten beleggers oppassen dat een teveel aan spaargeld niet hun lange termijn beleggingsdoelstellingen ondermijnt.


Ad 3) De wet van samengesteld rendement is ijzersterk.

Geld aan de zijlijn levert doorgaans erg weinig op. Beleggers die hun geld hebben geparkeerd hebben een indrukwekkend rendement van aandelen en obligaties aan zich voorbij zien gaan.
Links: Begin vroeg en beleg met regelmaat.     Rechts: Herbeleg de opbrengsten zolang je het niet nodig hebt.



Samengesteld rendement, ofwel rente op rente wordt ook wel het 8e wereldwonder genoemd. De kracht van samengesteld rendement is zo groot dat het missen van een paar jaar rendement al een enorm verschil maakt in totale opbrengst.


Indien je op je 25e al kunt beginnen met $5000 per jaar (stel, rendement is 6% p.j.) dan houdt je al $400000 meer over dan degene die op zijn 35e hiermee begint. Ook al is het verschil in inleg maar $50000. De 'magic van compounding interest' is nog groter als je de rente en dividend steeds herbelegt.


Ad 4) Pieken en dalen zijn heel normaal:  Don’t panic, Mr. Humphreys!

Blijf kalm, ook als de wereld om je heen in paniek raakt. Elk jaar kent zijn tegenvallers. De rode punten op de grafiek zijn de maximum verliezen tussentijds in enig jaar. Die marktcorrecties zijn moeilijk te voorspellen, maar double-digit dalingen horen er nu eenmaal bij. Verwacht ze en houdt de focus op de lange termijn. 














Het is van belang om een plan te hebben, in plaats van emotioneel te reageren. De grijze staafjes zijn de rendementen per kalenderjaar. Dit maakt duidelijk dat de markt in staat is om in de meeste jaren een positief rendement te genereren, ondanks stevige terugvallen gedurende het jaar.

De les: raak niet in paniek en zie een correctie ook als een kans om bij te kopen, in plaats van een reden om te verkopen.


Ad 5) Blijf belegd!
Laat je emoties niet je beleggingen bepalen. Market timing kan een gevaarlijke neiging zijn. Correcties zijn namelijk lastig te voorspellen en, belangrijker, de slechte beursdagen worden vaak gevolgd door sterk herstel met hoog rendement. Helaas denken beleggers dat zij slimmer kunnen zijn dan de markt, of zij laten angst en hebzucht hun beleggingsbeslissingen bepalen. Die zij daarna betreuren.















De grafiek is een ontnuchterende herinnering van welke kosten gemoeid zijn met market timing. Een paar beursdagen kunnen je rendement volledig verprutsen.

De beleggers met geduld, of emotionele intelligentie worden doorgaans beloond. Markten kunnen een slechte week of een slecht jaar hebben, maar de geschiedenis leert dat de kans op een slecht rendement kleiner wordt naarmate de beleggingshorizon langer is. Think Long Term!

Bijgaande grafiek illustreert het concept.
Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar in de afgelopen 65 jaar is er met een neutrale mix van aandelen en obligaties geen negatief rendement geweest over enige tien jaars periode sinds 1950.



Ad 6) Spreiding werkt

Plaats nooit al je eieren in één mandje. De laatste 10 a 15 jaar zijn zeer volatiel en zelfs tumultueus geweest voor beleggers, maar ondanks die heftige bewegingen bleken spaargeld en grondstoffen de slechtst renderende beleggingscategorieën te zijn. Kijk maar eens bij onderstaande bonte tabel, grondstoffen (Cmdty) en Cash staan vaak onderaan.

Ondertussen was het resultaat op een mix van aandelen en obligaties ruim 6% per jaar over dezelfde periode. De tabel hierna geeft een historisch beeld van een gespreid mandje aandelen en obligaties over verschillende lengten van perioden en dit beeld is bepaald niet slecht.















Diversificatie (spreiding) leidt bovendien tot een meer geleidelijke stijging van het vermogen vergeleken met een portefeuille met bijvoorbeeld alleen aandelen.

Heeft u vragen, neem contact op.


bron: JP Morgan Asset Management

Geen opmerkingen:

Een reactie posten