zondag 4 augustus 2024

Ischia, Italia en de economie van het strand

Ik ben niet zo regelmatig meer op mijn eigen site te vinden. Dat komt zo, ik zoek nog maar voor gemiddeld 4-8 uur per week een advies-, interim- of toezichtrol. Of voor x uur per kwartaal. Kan ook.

Met de vakantie op het Italiaanse eiland Ischia kreeg ik weer de nodige afstand en zin om iets te schrijven. Minder over beleggingscommissies of beleggingsprocessen, meer over gebeurtenissen met een economische kapstok.

Wat me hier opvalt is wat me ook opviel op het vaste land van Italië: de (over-) gestructureerde aanpak op het strand. Deze keer in Sant’ Angelo, Ischia. We kregen met 2 van die regels tegelijk te maken. Kom, zeiden we, nadat de watertaxi ons op het vulkanisch strandje Spiaggia della Fumarola bracht, laten we eerst een bakkie doen. Lang verhaal kort, we mochten niet aan tafel in een volstrekt lege ruimte zitten. Die was voor Pranza, de lunchtijd die over een half uur zou losbarsten. We zouden maar eens een tafeltje te lang bezet houden.

We sprongen maar in zee, de tas vast op een bedje geplaatst. Na terugkomst weer een standje. Onze tassen werden er af gehaald. Wij wilden best dokken, maar we hadden boven eerst moeten reserveren. Ja, daag, daar zijn we net weggestuurd voor de koffie. We zoeken wel een bedje bij de buren. Ook daar grepen we mis. De tassen mochten er wel even naast. Bleken we ze precies op een plek te hebben geplaatst waar een sluimerend vulkaantje de boel naar 100 graden kan brengen. Na een tip hebben we de tassen snel voor hun smeltpunt verplaatst. Snel €45 betaald. Het was inmiddels 13:30 uur. We mochten voor de hele (!) dag betalen. Dan mochten we zo maar tot 19:00 uur blijven zitten.

Moraal van het verhaal? Zelfs Draghi kreeg geen structuur in de overheidsfinanciën, maar de stranduitbaters koppelen strenge regels aan consumptie en gebruik van openbare ruimten. Er wordt geluisterd en er wordt betaald.

Aan het Italiaanse en Franse ministers gezelschap: ga eens naar het strand voor u de zware kabinetsperiode begint. U dient het landsbelang.

Wij gaan weer naar vrijzinnig Nederland. Lekker zitten waar we willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten